Dieta w ciąży

Serowe kluski ze szpinakiem

SKŁADNIKI

Zjedz 1 z 2 porcji

Ser twarogowy półtłusty 250 g (1.2 x Opakowanie)
Szpinak 200 g (8 x Garść)
Mąka pszenna, typ 500 150 g (12.5 x Łyżka)
Pomidory koktajlowe 120 g (6 x Sztuka)
Jaja kurze całe 56 g (1 x Sztuka)
Ser, feta 30 g (0.3 x Kawałek)
Oliwa z oliwek 10 g (1 x Łyżka)
Czosnek 5 g (1 x Ząbek)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i szpinak. Smaż przez 2–3 minuty, aż szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Szpinak odcedź na sicie z nadmiaru wody, następnie rozdrobnij za pomocą blendera (możesz też bardzo drobno go posiekać).
  3. Szpinak wymieszaj z surowym jajkiem i serem, stopniowo dosypuj mąkę.
  4. Z ciasta lep wałeczki i krój je na mniejsze kawałki.
  5. Kluseczki wrzucaj na wrzątek i gotuj przez 3–4 minuty.
  6. Gotowe kluski podawaj z pomidorkami i pokruszonym serem feta.

Pozostałe przepisy na Niedziela

Śniadanie

Kasza jaglana na słodko z kiwi

Zobacz przepis

Drugie śniadanie

Koktajl z masłem orzechowym

Zobacz przepis

Obiad

Komosa ryżowa z łososiem i zdrowym pesto

Zobacz przepis

Podwieczorek

Sałatka z arbuza i truskawek

Zobacz przepis