Dieta w ciąży

Mini serniczki borówkowe

SKŁADNIKI

(PRZEPIS NA 4 PORCJE) Zjedz 2 z 4 porcji

Serek naturalny do smarowania 300 g (12 x Łyżka)
Borówki amerykańskie 100 g (2 x Garść)
Orzechy włoskie 50 g (3.3 x Łyżka)
Płatki owsiane (górskie) 45 g (4.5 x Łyżka)
Syrop klonowy 15 g (1.5 x Łyżka)
Żelatyna 8 g (1 x Łyżka)
Sok cytrynowy 6 g (1 x Łyżka)
Stewia w proszku (stevia) 5 g (1 x Łyżeczka)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Płatki owsiane wraz z orzechami włoskimi zblenduj (na mąkę). Dodaj syrop klonowy, wymieszaj. Podziel na 4 części i wyłóż na spód niewielkich naczynek deserowych.
  2. Umieść w zamrażalniku na 30 minut.
  3. Borówki zblenduj z sokiem z cytryny. Wymieszaj ze stewią. Przełóż do miski i połącz z serkiem (bez laktozy). Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. W osobnej miseczce umieść żelatynę i dodaj 1,5 łyżki wody. Wymieszaj. Odstaw na 5 minut. Następnie podgrzej (np. w mikrofali), aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
  5. Delikatnie połącz żelatynę z masą serową. Umieść masę w naczynkach z owsianym spodem.
  6. Umieść w lodówce na min. 3-4h.

Pozostałe przepisy na Poniedziałek

Śniadanie

Grzanki z awokado i twarożkiem

Zobacz przepis

Obiad

Pstrąg z salsą verde

Zobacz przepis

Podwieczorek

Fasolka szparagowa z pomidorami i fetą

Zobacz przepis

Kolacja

Koktajl owsiany

Zobacz przepis