Dieta w ciąży

Risotto z cukinią i kurczakiem

SKŁADNIKI

Bulion drobiowy (domowy) 24 g (1 x Szklanka)
Cukinia 150 g (0.5 x Sztuka)
Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 150 g (1.5 x Kawałek)
Ryż basmati 100 g (6.7 x Łyżka)
Cebula 30 g (0.3 x Sztuka)
Oliwa z oliwek 10 g (1 x Łyżka)
Pietruszka, liście 6 g (1 x Łyżeczka)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, doprawić wedle uznania. Następnie podsmażyć, dodać pokrojoną cukinię.
  2. Cebulę pokroić i na pozostałej oliwie zeszklić w garnku. Następnie dodać ryż (suchy) i smażyć przez 1 min ciągle mieszając. Dodawać partiami bulion (aż ryż wchłonie płyn) – ciągle mieszając.
  3. Do ryżu dodać kurczaka z cukinią, wymieszać.
  4. Wyłożyć na talerz i posypać natką pietruszki.

Najlepiej użyć ryżu arborio (do risotto) lub basmati. Zamiast fety można użyć tartej mozzarelli.

Pozostałe przepisy na Piątek

Śniadanie

Owsianka z pomarańczą

Zobacz przepis

Drugie śniadanie

Tortilla z fetą

Zobacz przepis

Kolacja

Skyr z płatkami

Zobacz przepis