Dieta w ciąży

Mintaj z pieca z brokułami

SKŁADNIKI

Mintaj, świeży 130 g (1.3 x Kawałek)
Brokuły 100 g (0.2 x Sztuka)
Ryż brązowy 80 g (5.3 x Łyżka)
Śmietana, 12% tłuszczu 60 g (3.3 x Łyżka)
Ser, parmezan 10 g (1.2 x Łyżka)
Migdały w płatkach 10 g (1 x Łyżka)
Masło ekstra 5 g (1 x Łyżeczka)
Oliwa z oliwek 5 g (0.5 x Łyżka)
Mąka pszenna, typ 500 5 g (0.4 x Łyżka)
Kurkuma 3 g (0.6 x Łyżeczka)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Filety opłukać i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą. Na koniec wysmarować oliwą i obtoczyć w mące.
  2. Ułożyć na blaszce do pieczenia z zachowaniem odstępów. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  3. Odciąć różyczki brokuła i pokroić je na drobniejsze kawałeczki. Wrzucić na wrzątek i po ponownym zagotowaniu się wody gotować przez ok. 2 minuty, odcedzić na sitku oraz doprawić solą.
  4. Sos: na patelni podgrzać śmietankę z masłem. Pod koniec doprawić gałką muszkatałową i wymieszać z parmezanem.
  5. Na rybę wyłożyć brokuły a następnie sos. Posypać płatkami migdałów i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 30 minut.

Zamiast mintaja można użyć innej białej ryby (np. dorsza).

Pozostałe przepisy na Środa

Śniadanie

Pieczona owsianka

Zobacz przepis

Drugie śniadanie

Mango lassi

Zobacz przepis

Podwieczorek

Wafle ryżowe musli

Zobacz przepis

Kolacja

Grillowane tortille z hummusem

Zobacz przepis