Dieta w ciąży

Komosa ryżowa z łososiem i zdrowym pesto

SKŁADNIKI

Łosoś, świeży 100 g (1 x Kawałek)
Komosa ryżowa (Quinoa), ziarna 70 g (5 x Łyżka)
Granat 50 g (0.5 x Sztuka)
Awokado 42 g (0.3 x Sztuka)
Jarmuż 20 g (1 x Garść)
Pesto zielone z bazylii 20 g (1 x Łyżka)
Orzechy pekan 10 g (3.3 x Sztuka)
Sok cytrynowy 6 g (1 x Łyżka)
Oliwa z oliwek 5 g (0.5 x Łyżka)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Jarmuż opłucz, wrzuć do garnka z wrzątkiem na 2 minuty, a następnie odsącz i osusz.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę (połowę), dodaj jarmuż, sól i smaż kilka minut, potem odsącz całość na ręczniku papierowym.
  3. Orzechy pekan posiekaj grubo i podpraż na patelni.
  4. Komosę wymieszaj z granatem, jarmużem, pokrojonym w kostkę awokado i orzechami.
  5. Ułóż łososia w naczyniu żaroodpornym i polej oliwą i sokiem z cytryny. Piecz w piekarniku 8-10 minut. W środku łosoś powinien być nadal różowy.
  6. Komosę ułóż na dnie talerza, na górze umieść łososia, całość polej pesto.

Pozostałe przepisy na Niedziela

Śniadanie

Kasza jaglana na słodko z kiwi

Zobacz przepis

Drugie śniadanie

Koktajl z masłem orzechowym

Zobacz przepis

Podwieczorek

Sałatka z arbuza i truskawek

Zobacz przepis

Kolacja

Serowe kluski ze szpinakiem

Zobacz przepis