Dieta w ciąży

Zapiekany makaron

SKŁADNIKI

Pomidory z puszki (krojone) 200 g (2 x Porcja)
Cukinia 150 g (0.5 x Sztuka)
Pomidory koktajlowe 100 g (5 x Sztuka)
Makaron penne (pełnoziarnisty) 100 g (1.4 x Szklanka)
Ser, mozzarella 80 g (5.3 x Kawałek)
Papryka czerwona 70 g (0.5 x Sztuka)
Papryka żółta 70 g (0.5 x Sztuka)
Oliwa z oliwek 15 g (1.5 x Łyżka)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Makaron wrzucić na wrzątek (najlepiej sprawdzą się świderki) i gotować chwilę krócej niż al dente. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  2. Na dużej patelni na oliwie zeszklić paprykę, cukinię. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Smażyć przez ok. 10 min.
  3. Dodać pomidory z puszki, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Dodać ugotowany makaron, wymieszać i wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
  4. Na wierzchu ułożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika na 25 minut. Posypać świeżym tymiankiem lub bazylią.

Pozostałe przepisy na Czwartek

Śniadanie

Pasta jajeczna i brzoskwinia

Zobacz przepis

Drugie śniadanie

Koktajl jaglany

Zobacz przepis

Podwieczorek

Warzywa duszone z marchewką i dynią

Zobacz przepis

Kolacja

Grecka micha

Zobacz przepis