Dieta w ciąży

Grecka micha

SKŁADNIKI

Pomidor 120 g (1 x Sztuka)
Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 100 g (1 x Kawałek)
Komosa ryżowa (Quinoa), ziarna 70 g (5 x Łyżka)
Ser, feta 30 g (0.3 x Kawałek)
Ogórek 20 g (0.5 x Sztuka)
Pietruszka, liście 12 g (2 x Łyżeczka)
Sok cytrynowy 6 g (1 x Łyżka)
Mielona słodka papryka 5 g (1 x Łyżeczka)
Olej lniany 5 g (1 x Łyżeczka)
Oliwa z oliwek 5 g (0.5 x Łyżka)
Oregano (suszone) 3 g (1 x Łyżeczka)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Pierś z kurczaka oczyść, włóż do miski razem z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, oregano, solą i pieprzem, papryką. Marynuj min. 30 min.
  2. Następnie upiecz pierś w piekarniku (w folii) – ok. 25 min. Po upieczeniu pokrój pierś w plastry.
  3. W międzyczasie ugotuj kaszę. Umyj warzywa i pokrój.
  4. W misce ułóż ugotowaną komosę, pokrojone pomidory, ogórka. Posyp pokruszonym serem feta oraz natką pietruszki. Polej olejem lnianym.

Pozostałe przepisy na Czwartek

Śniadanie

Pasta jajeczna i brzoskwinia

Zobacz przepis

Drugie śniadanie

Koktajl jaglany

Zobacz przepis

Obiad

Zapiekany makaron

Zobacz przepis

Podwieczorek

Warzywa duszone z marchewką i dynią

Zobacz przepis