Dieta w ciąży

Pulpety w sosie pomidorowym

SKŁADNIKI

Mięso z piersi indyka, bez skóry 100 g (1 x Kawałek)
Ryż brązowy 75 g (5 x Łyżka)
Białko jaja kurzego 70 g (2 x Sztuka)
Seler korzeniowy 50 g (0.8 x Plaster)
Koncentrat pomidorowy, 30% 40 g (1.6 x Łyżka)
Siemię lniane (świeżo mielone) 10 g (2 x Łyżeczka)
Koper (w pęczkach) 3 g (0.6 x Pęczek)
Ziele angielskie 1 g (1 x Sztuka)
Liść laurowy 1 g (1 x Listek)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Białko jaja ubić na sztywną pianę.
  2. Mięso połączyć z posiekanym koperkiem, solą, pieprzem, siemieniem. Delikatnie wprowadzić białko jaja. Ostrożnie wymieszać. Wyrobić pulpety.
  3. W osobnym garnku nastawić wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz i włożyć pulpety. Gotować na wolnym ogniu.
  4. Gdy pulpety będą ugotowane, wyjąć je z wody, odlać 100 ml wywaru i dodać koncentrat pomidorowy, upieczony seler i zmiksować. Doprawić.
  5. Podać pulpety z ryżem i sosem.

Pozostałe przepisy na Czwartek

Śniadanie

Szakszuka z fasolą
Jabłko

Zobacz przepis

Drugie śniadanie

Lunchbox z kaszą i koktajl czekoladowy

Zobacz przepis

Kolacja

Papryka faszerowna soczewica

Zobacz przepis