Dieta w ciąży

Lunchbox z kaszą i koktajl czekoladowy

SKŁADNIKI

Lunchbox z kaszą

Brokuły 100 g (0.2 x Sztuka)
Cukinia 90 g (0.3 x Sztuka)
Komosa ryżowa (Quinoa), ziarna 30 g (2.1 x Łyżka)
Dynia, pestki, łuskane 20 g (2 x Łyżka)
Oliwa z oliwek 10 g (1 x Łyżka)

Koktajl czekoladowy

Napój migdałowy 150 g (0.6 x Szklanka)
Banan 120 g (1 x Sztuka)
Płatki owsiane (górskie) 40 g (4 x Łyżka)
Daktyle, suszone 10 g (2 x Sztuka)
Kakao ciemne 5 g (1 x Łyżeczka)
Cynamon 3 g (0.6 x Łyżeczka)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie rozgotowywać)
  2. Na większą patelnię wlać oliwę, dodać obrany i pokrojony na plasterki czosnek.
  3. Dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz kawałeczki różyczek brokuła. Dodać tymianek, sól i pieprz, smażyć przez ok. 5 – 7 minut co chwilę zamieszać. Dodać przestudzoną kaszę i wymieszać, podgrzać.
  4. Podawać z pokrojonym w kosteczkę pomidorem. Posypać pestkami dyni.

Pozostałe przepisy na Czwartek

Śniadanie

Szakszuka z fasolą
Jabłko

Zobacz przepis

Obiad

Pulpety w sosie pomidorowym

Zobacz przepis

Kolacja

Papryka faszerowna soczewica

Zobacz przepis