W czasie ciąży organizm przestawia całkowicie swój tryb funkcjonowania, co powoduje wystąpienie uczucia dyskomfortu, m.in. ze strony układu pokarmowego. Jedną z częstszych przypadłości są wzdęcia w ciąży. Stan ten jest zupełnie naturalny i wiąże się ze zmianami, adaptującymi organizm mamy do rozwoju maluszka.
Z czego wynikają wzdęcia w ciąży? Co je nasila? Czy można je złagodzić?
Ciąża to okres olbrzymich zmian w organizmie przyszłej mamy. Ciało i cała fizjologia dostosowuje się tak, aby zapewnić jak najlepsze warunki dla rozwoju maluszka. Dlatego też w czasie ciąży mamy często zmagają się z uczuciem dyskomfortu m.in. ze strony układu pokarmowego. Najczęściej są to1:
Wzdęcia powstają w wyniku nadmiernej produkcji gazów, na skutek zmian w procesie trawienia i fermentowania pokarmu1.
Ciąża sprzyja tej sytuacji z kilku powodów2:
Wzdęcia nasilać może również niewłaściwa dieta, zwłaszcza bogata w tłuszcze i węglowodany2.
Wzdęty brzuch w ciąży to główny i najbardziej charakterystyczny objaw tej dolegliwości. Brzuch sprawia wrażenie „napompowanego” i nadętego oraz towarzyszy mu uczucie dyskomfortu1.
Oprócz tego pojawić się może tzw. kolka (spowodowana gwałtownymi skurczami jelit) i głośne „przelewanie” w brzuchu1.
Wzdęciom towarzyszyć może również odbijanie, co wiąże się także z występowaniem uczucia pieczenia w przełyku jako jednego z typowych dla ciąży symptomów1.
Wśród produktów, sprzyjających wzdęciom wymienia się przede wszystkim wszelkie rośliny strączkowe, czyli m.in.3:
Oprócz tego wzdęcia nasilać może kapusta (szczególnie kiszona), brukselka, kalafior czy cebula. Kolejną grupą produktów są różnego rodzaju napoje, szczególnie gazowane i zawierające cukry3.
Oprócz słodkich napoi wzdęciom sprzyja także alkohol oraz napoje bogate w kofeinę, np. tzw. energetyki3.
Wszelkie słodycze oraz produkty wysokotłuszczowe również nasilają tendencję do wzdętego brzucha3. Sytuacji sprzyjać mogą również jajka i produkty na ich bazie oraz nietolerancja na dany składnik, np. laktozę3.
Całkowite uniknięcie wzdęć w ciąży może nie być możliwe ze względu na zmiany całego organizmu, wpływające również na układ pokarmowy. Można jednak zmniejszyć ich ilość i natężenie.
Przede wszystkim podstawą jest odpowiednia dieta. Powinna ona posiadać niską zawartość węglowodanów i optymalną ilość tłuszczy. Warto postawić na odpowiednio wysoką ilość białka i wyeliminować (w miarę możliwości) produkty zwiększające tendencję do wzdęć1.
Ważny jest także sposób spożywania posiłków – pokarm powinien być wolno przeżuwany, aby ograniczyć ryzyko związane z szybkim łapaniem powietrza1.
Oprócz diety przyszłym mamom zaleca się również aktywność fizyczną. W przypadku wzdęć najbardziej polecana jest joga, która pomaga wyciszyć oraz rozluźnić całe ciało4.
USP Zdrowie Sp. z o.o.
ul. Poleczki 35,
02-822 Warszawa,
(71) 714 94 00,
fax: (71) 714 94 10