Pueria jest z Tobą
gdy...
Jesteś w ciąży

Słodycze w ciąży – na co można sobie pozwolić, a czego unikać?

Ochota na słodycze w ciąży to jedna z najczęstszych zachcianek przyszłych mam. Wynikać może ona z gwałtownych zmian hormonalnych lub niedoborów niektórych składników w diecie. Choć silną potrzebę zjedzenia słodyczy w ciąży traktuje się jako coś zupełnie naturalnego i dozwolonego, to warto wiedzieć, że i w tej kwestii przyszłe mamy powinny zachować pewną ostrożność. Czy można jeść słodycze w ciąży? Na co zwrócić uwagę?

Słodycze w ciąży – na co można sobie pozwolić, a czego unikać?

Słodycze w ciąży – z czego wynika chęć ich podjadania?

Chęć na słodycze w ciąży to obok fast foodów jedna z najczęstszych zachcianek ciążowych. Występuje średnio u ponad połowy przyszłych mam i wiąże się z tzw. głodem selektywnym – silną potrzebą łaknienia konkretnej grupy produktów, często w zadziwiających połączeniach 1.

Nieodparta potrzeba jedzenia m.in. słodyczy w ciąży wynikać może z dwóch czynników:

  • zmian hormonalnych,
  • niedoborów żywieniowych.

W czasie ciąży gospodarka hormonalna ulega wielu zmianom, dochodzi m.in. do zwiększonego wydzielania hormonu odpowiadającego za pobudzanie apetytu (neuropeptyd Y)1. Stąd też większy apetyt i chęć na podjadanie 1.

Za silną chęć spożywania słodyczy w ciąży odpowiadać mogą również braki żywieniowe, a chęć na słodycze może być związana z niedoborami witaminy B, kwasu foliowego, żelaza lub magnezu w diecie 1.

Czy można jeść słodycze w ciąży?

W związku ze zwiększonym apetytem na słodycze w ciąży przyszłe mamy zastanawiają się, czy ich spożywanie jest w pełni bezpieczne i dozwolone. Okazuje się, że w przypadku produktów słodkich warto zachować pewną ostrożność. Gotowe słodycze, w tym także wypieki (np. ciasta), zawierają w sobie dużo izomerów trans-nienasyconych kwasów tłuszczowych 2.

Izomery te 2:

  • sprzyjają wzrostowi cholesterolu LDL we krwi,
  • mogą wpłynąć na prawidłowy rozwój maluszka.

Dodatkowo są pełne cukrów oraz wspomnianych tłuszczy trans, co bezpośrednio przyczynia się do gwałtownego wzrostu wagi 3 i może nasilać skłonność do nadwagiczy schorzeńmetabolicznych 4.

Według zaleceń dzienna dawka izomerów trans-nienasyconych kwasów tłuszczowych (obecna nie tylko w słodyczach, ale również w produktach instant, margarynie, chipsach) nie powinna przekraczać 2g 3.

Czy można jeść żelki w ciąży?

Żelki są tym rodzajem słodyczy, który wydaje się z pozoru bezpieczny i mniej słodki. Okazuje się jednak, że poza cukrem żelki w swoim składzie mają również barwniki, wykorzystywane także w przemyśle kosmetycznym 5.

Najczęściej jest to błękit brylantynowy FCF (E133), obecny głównie w tzw. kwaśnych żelkach. Z kolei w tradycyjnych, słodszych żelkach znaleźć można 5:

  • żółcień chinolinową (E104),
  • żółcień pomarańczową S (E110).

Substancje te mogą wpływać na uwagę i skupienie u dziecka 5, dlatego też każda mama powinna we własnym zakresie rozważyć chęć spożywania żelków w czasie ciąży.

Co robić, gdy najdzie ochota na słodkie?

Decydując się na spożywanie słodyczy w czasie ciąży, warto przede wszystkim prześledzić ich skład. Należy zwrócić uwagę na obecność tłuszczy i cukrów oraz starać się wybierać słodycze o krótkim składzie i w miarę naturalnych składnikach.

Wiele produktów można samodzielnie odtworzyć w domu, korzystając ze zdrowych i wskazanych zamienników. Możesz przygotować się na napady słodkiego i wcześniej upiec ciasto, zrobić domowe batony czy inne ulubione słodycze. Sięgając po gotowe wyroby, pamiętaj o dziennej dawce tłuszczy trans i w trosce o maluszka – sprawdź skład produktu.


  1. Al-Mehaisen L. i inni, Is there a relationship between children's behaviour and food cravings during pregnancy?, Journal of Taibah University Medical Sciences, 2018.
  2. Szostak-Węgierek D., Produkty niewskazane w czasie ciąży, Medycyna Praktyczna, dostęp: 8.11.2021
  3. Szostak-Węgierek D., Zasady odżywiania ciężarnych, Medycyna Praktyczna, dostęp: 8.11.2021
  4. Wnęk D., Jak powinna się odżywiać kobieta w ciąży?, Medycyna Praktyczna, dostęp: 8.11.2021
  5. Wilusz M. i inni, Analiza występowania w produktach spożywczych barwników stosowanych również w kosmetykach, Kosmetologia Estetyczna, 2016, 2.