Pueria jest z Tobą
gdy...
Planujesz dziecko

Produkty, które warto jeść, by zwiększyć szanse na zajście w ciążę

We współczesnym świecie niepłodność staje się powszechnym problemem, który dotyka coraz więcej par. W Polsce, jak podaje Polskie Towarzystwo Ginekologiczne, kłopotów z zajściem w ciążę doświadcza ok. 1,5 mln, a z uwagi na zachodzące zmiany demograficzne podejrzewa się, że zjawisko to będzie się nasilać. Jak się okazuje, na płodność pozytywnie może wpłynąć odpowiednia dieta. Co jeść na płodność?

Produkty, które warto jeść, by zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Dieta płodności – czy dieta ma wpływ na płodność?

W przypadku płodności przywiązuje się dużą uwagę do roli składników żywności, ich wpływu na proces jej potęgowania oraz hamowania. Modyfikacja diety i włączenie do niej pewnych produktów żywieniowych może przyczynić się do spadku ryzyka niepłodności wywołanej nieprawidłowymi owulacjami. 1

Wszystko dlatego, że składniki pokarmowe zawarte w żywności wykazują wpływ na poziom hormonów w organizmie, w tym przede wszystkim insuliny. Z kolei u mężczyzn właściwie zbilansowana dieta może przyczynić się do poprawy jakości i ilości nasienia, a także poziomu testosteronu w organizmie. 1

Dieta dla płodności – co jeść na płodność?

Zastanawiasz się, jak powinien wyglądać jadłospis w diecie płodności? Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, jakie produkty warto jeść, a których pokarmów należy się wystrzegać, aby zwiększyć szanse na spłodzenie dziecka.

Tłuszcze

Jednym z najważniejszych elementów diety sprzyjających płodności są tłuszcze roślinne. Pokarmy powinny być bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Cennych źródłem tłuszczy jest oliwa z oliwek, olej rzepakowy, a także miękka margaryna. Jednocześnie trzeba ograniczyć tłuszcze nasycone i zrezygnować z izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli trzeba wyeliminować z diety tłuste mleko, sery podpuszczkowe, śmietanę czy olej palmowy i kokosowy. 1

Na proces reprodukcji w dużym stopniu wpływa spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, a zwłaszcza zachowanie właściwej ich proporcji w diecie. Z uwagi na to należy jak najczęściej sięgać po oleje pochodzenia roślinnego oraz tłuste ryby. 1

Węglowodany

Na rozrodczość wpływa także ilość i jakość węglowodanów dostarczanych organizmowi wraz z pożywieniem. Węglowodan oddziałują na stężenie glukozy i insuliny we krwi. Gdy będzie ich nadmiar w organizmie, gospodarka hormonów wpływających na płodność zostanie zaburzona. Należy zatem ograniczyć spożywanie węglowodanów prostych i produktów wysoko przetworzonych. Zaliczają się do nich m.in. biały ryż, makaron, białe pieczywo, słodycze i napoje słodzone. W zamian za to do diety należy włączyć takie artykuły pełnowartościowe, niskoprzetworzone, z dużą zawartością błonnika, najlepiej z pełnego ziarna, np. brązowy ryż lub makaron razowy. 1

Dieta płodności – jadłospis

Kobiety starające się o dziecko powinny ograniczyć konsumpcję produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu. Zawierają one małe ilości witaminy D, która jako związek steroidowy może wpływać na procesy reprodukcyjne. W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty bogate w witaminy i minerały, gdyż odpowiednia ich podaż jest szczególnie ważna na etapie starania się o potomstwo 1,2.

Najważniejsze z punktu widzenia płodności są witaminy z grupy B, takie jak witamina B12 i B6, a także witamina A, C, D i E oraz kwas foliowy. Znaleźć je można w świeżych owocach i warzywach. Oprócz tego dieta dla płodności powinna jeszcze zawierać żelazo, jod, cynk, selen i magnez. 1,3


  1. Bojanowska M., Kostecka M., Dieta i styl życia jako czynniki wpływające na płodność, Kosmos, Problemy Nauk Biologicznych, T.67, Nr 2, 425-439, 2018.
  2. Świątkowska D.(oprac.), Poradnik żywienia kobiet w ciąży, Klinika Położnictwa i Ginekologii Instytutu Matki i Dziecka, Warszawa, 2013.
  3. Polotsky Alex J., Houston S., Czy istnieje „dieta płodności”?, Ginekologia po Dyplomie, 2010.