We współczesnym świecie niepłodność staje się powszechnym problemem, który dotyka coraz więcej par. W Polsce, jak podaje Polskie Towarzystwo Ginekologiczne, kłopotów z zajściem w ciążę doświadcza ok. 1,5 mln, a z uwagi na zachodzące zmiany demograficzne podejrzewa się, że zjawisko to będzie się nasilać. Jak się okazuje, na płodność pozytywnie może wpłynąć odpowiednia dieta. Co jeść na płodność?
W przypadku płodności przywiązuje się dużą uwagę do roli składników żywności, ich wpływu na proces jej potęgowania oraz hamowania. Modyfikacja diety i włączenie do niej pewnych produktów żywieniowych może przyczynić się do spadku ryzyka niepłodności wywołanej nieprawidłowymi owulacjami. 1
Wszystko dlatego, że składniki pokarmowe zawarte w żywności wykazują wpływ na poziom hormonów w organizmie, w tym przede wszystkim insuliny. Z kolei u mężczyzn właściwie zbilansowana dieta może przyczynić się do poprawy jakości i ilości nasienia, a także poziomu testosteronu w organizmie. 1
Zastanawiasz się, jak powinien wyglądać jadłospis w diecie płodności? Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, jakie produkty warto jeść, a których pokarmów należy się wystrzegać, aby zwiększyć szanse na spłodzenie dziecka.
Jednym z najważniejszych elementów diety sprzyjających płodności są tłuszcze roślinne. Pokarmy powinny być bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Cennych źródłem tłuszczy jest oliwa z oliwek, olej rzepakowy, a także miękka margaryna. Jednocześnie trzeba ograniczyć tłuszcze nasycone i zrezygnować z izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli trzeba wyeliminować z diety tłuste mleko, sery podpuszczkowe, śmietanę czy olej palmowy i kokosowy. 1
Na proces reprodukcji w dużym stopniu wpływa spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, a zwłaszcza zachowanie właściwej ich proporcji w diecie. Z uwagi na to należy jak najczęściej sięgać po oleje pochodzenia roślinnego oraz tłuste ryby. 1
Na rozrodczość wpływa także ilość i jakość węglowodanów dostarczanych organizmowi wraz z pożywieniem. Węglowodan oddziałują na stężenie glukozy i insuliny we krwi. Gdy będzie ich nadmiar w organizmie, gospodarka hormonów wpływających na płodność zostanie zaburzona. Należy zatem ograniczyć spożywanie węglowodanów prostych i produktów wysoko przetworzonych. Zaliczają się do nich m.in. biały ryż, makaron, białe pieczywo, słodycze i napoje słodzone. W zamian za to do diety należy włączyć takie artykuły pełnowartościowe, niskoprzetworzone, z dużą zawartością błonnika, najlepiej z pełnego ziarna, np. brązowy ryż lub makaron razowy. 1
Kobiety starające się o dziecko powinny ograniczyć konsumpcję produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu. Zawierają one małe ilości witaminy D, która jako związek steroidowy może wpływać na procesy reprodukcyjne. W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty bogate w witaminy i minerały, gdyż odpowiednia ich podaż jest szczególnie ważna na etapie starania się o potomstwo 1,2.
Najważniejsze z punktu widzenia płodności są witaminy z grupy B, takie jak witamina B12 i B6, a także witamina A, C, D i E oraz kwas foliowy. Znaleźć je można w świeżych owocach i warzywach. Oprócz tego dieta dla płodności powinna jeszcze zawierać żelazo, jod, cynk, selen i magnez. 1,3
USP Zdrowie Sp. z o.o.
ul. Poleczki 35,
02-822 Warszawa,
(71) 714 94 00,
fax: (71) 714 94 10