Pueria jest z Tobą
gdy...
Jesteś w ciąży

Co jeść w ciąży? Jak powinna wyglądać dieta ciężarnej?

Kobieta w ciąży powinna w szczególny sposób zadbać o skład swojej diety. Jej organizm w tym szczególnym czasie narażony jest na wysiłek związany z okresem intensywnego wzrostu płodu, porodem oraz karmieniem piersią. Płód wszystkie niezbędne składniki czerpie z organizmu matki, dlatego dieta w ciąży powinna dostarczać odpowiednią ilość energii, jak również być bogata w niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich ilościach i proporcjach.

Co jeść w ciąży? Jak powinna wyglądać dieta ciężarnej?

Jak powinna wyglądać dieta dla kobiet w ciąży? Co jeść, a czego nie jeść w ciąży? Jak komponować jadłospis diety w ciąży?

Dieta dla kobiet w ciąży – jak powinna wyglądać?

Prawidłowe zapotrzebowanie energetyczne to takie, które zapewnia utrzymanie odpowiedniego składu i masy ciała, a także odpowiedniego wydatku energii związanego z aktywnością fizyczną i utrzymaniem zdrowia. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne kobiety wynosi około 2300 kcal. Nie zmienia się ono w 1 trymestrze ciąży, ale w kolejnych już tak – w 2 trymestrze wzrasta o 360 kcal, a w III trymestrze o 475 kcal na dzień. Zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe jest więc dużo wyższe niż przed ciążą1.

Co jeść w ciąży?

W czasie ciąży dieta powinna opierać się na zasadach racjonalnego żywienia, uwzględniać odpowiednią ilość energii i składników odżywczych oraz witamin i składników mineralnych 2. Co zatem jeść w ciąży?

Tłuszcze powinny dostarczać 30% zapotrzebowania energetycznego u kobiet w ciąży, w tym 4,5% powinny pokrywać nienasycone kwasy tłuszczowe 1. Źródła tłuszczu w diecie to m.in. oleje roślinne (np. rzepakowy, słonecznikowy, sojowy), tłuste ryby morskie, orzechy i nasiona 3.

Zapotrzebowanie na białko u kobiet w ciąży wzrasta – największe jest w ostatnich 10-ciu tygodniach ciąży, kiedy to wzrost płodu jest najszybszy. Energia pochodząca z białka powinna pokrywać ok. 25% całkowitego zapotrzebowania 1. Dieta w ciąży powinna być bogata w takie źródła białka jak mięso, ryby, jaja, produkty mleczne i nasiona roślin strączkowych 3.

Będące podstawowym źródłem energii w diecie węglowodany dostarczają do organizmu ważne składniki pokarmowe – witaminy, żelazo czy błonnik 1. Największą wartość mają cukry złożone, których źródłem są produkty zbożowe. Oprócz węglowodanów dostarczają one także witamin z grupy B, magnezu, żelaza, cynku i błonnika, który zapobiega zaparciom. Zaleca się jedzenie produktów z pełnego przemiału takich jak mąka razowa pełnoziarnista, orkiszowa, kasza gryczana i jęczmienna, pieczywo razowe, ryż pełnoziarnisty i makarony 3.

Dieta w ciąży powinna uwzględniać ok. 300-400 g warzyw, w zależności od trymestru. Są one głównym źródłem cennych witamin i składników mineralnych oraz błonnika, ponadto mają niską wartość kaloryczną i znikomą ilość tłuszczu. Kobieta powinna też jeść podobne ilości owoców, które dostarczają przede wszystkim witaminy C i błonnika 3.

Czego nie jeść w ciąży?

U niektórych kobiet apetyt w ciąży jest duży większy niż w okresie przed ciążą. Nie oznacza to jednak, że może jeść ona wszystko, na co tylko przyjdzie jej ochota. Mając na uwadze dobro swoje i rozwijającego się w brzuchu płodu powinna ograniczyć tłuszcze zwierzęce, które zwiększają poziom cholesterolu we krwi będącego przyczyną miażdżycy. W ciąży nie można jeść surowych jajek (ale ugotowane na twardo lub w formie mocno ściętej jajecznicy już tak) 3.

Ważne jest także, by ograniczyć spożycie kawy, gdyż duże spożycie kofeiny może zaburzyć prawidłowy przebieg ciąży. Nie należy przesadzać ze słodyczami, które zwykle nie dostarczają żadnych wartości odżywczych, a jedynie tzw. puste kalorie. Całkowicie wyeliminować z diety w ciąży powinno się niepasteryzowane mleko i jego przetwory, surowe i niedopieczone mięso oraz surowe ryby i owoce morza. Kobieta ponadto powinna unikać produktów wysokoprzetworzonych – im bardziej przetworzona żywność, tym więcej dodatków do żywności 3.


  1. Muchacka R., Kukla M., Odżywianie kobiet w czasie ciąży, Prace naukowe, WSZIP NR 42 (3)2017.
  2. Wendołowicz A., Stefańska E., Ostrowska E., Żywienie kobiet w okresie ciąży, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2014, Tom 20, Nr 3, 341–345.
  3. Świątkowska D.(oprac.), Poradnik żywienia kobiet w ciąży, Klinika Położnictwa i Ginekologii Instytutu Matki i Dziecka, Warszawa, 2013.