Ostatnio coraz częściej mówi się o istotnej roli choliny w procesie prawidłowego rozwoju dziecka. Znaczne ilości choliny są dostarczane do płodu poprzez łożysko, a po porodzie wraz z mlekiem matki. Z uwagi na to istnieje potrzeba włączania do diety kobiety ciężarnej większej ilości choliny. Dowiedz się, czym jest cholina i jak wpływa na rozwój płodu.
Cholina przez niektórych ekspertów nazywana jest witaminą B4. Według wielu opinii cholina nie jest ani witaminą, ani składnikiem mineralnym, ponieważ w sporych ilościach występuje w organizmie i może być też syntetyzowana z seryny przy udziale kwasu foliowego, witaminy B12 oraz metioniny Jest produkowana w wątrobie, lecz mimo to warto dbać o właściwą jej podaż wraz z pożywieniem, by tym sposobem pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na nią 1.
Cholina jest substratem w wielu ważnych procesach w naszym organizmie, m.in.: przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu tłuszczów, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby, jak również przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny, co jest szczególnie ważne w okresie ciąży [2]. W czasie rozwoju płodu cholina jest substratem do syntezy fosfolipidów cholinowych, które są niezbędne do prawidłowej biogenezy błon, podziału komórek, mielinizacji włókien nerwowych, transportu lipidów oraz wzrostu tkanek.
Wg Instytutu Żywienia i Żywności oraz Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w okresie ciąży i laktacji wzrasta zapotrzebowanie na cholinę – u ciężarnych wynosi 450 mg/d (EFSA: 480 mg/d) i 550 mg/d u kobiet karmiących (EFSA: 550 mg/d) 2. Stężenie choliny w osoczu kobiety w ciąży jest dużo większe niż u kobiet nie ciężarnych, w tkankach płodu jest 14-krotnie większe w porównaniu do krwi matki 3. U kobiet karmiących, wielkość spożycia choliny przekłada się na jej stężenie w mleku, a następnie wpływa na stężenie we krwi niemowląt. Noworodki rodzą się ze stężeniem choliny we krwi około trzykrotnie wyższym niż stężenie we krwi matki, co wskazuje na wysokie zapotrzebowanie na cholinę na tym etapie życia 3.
W badaniu przeprowadzonym z udziałem polskich kobiet ciężarnych wykazano, że średnie spożycie choliny w tej populacji wynosi zaledwie 365 mg/d 4, dlatego warto rozważyć uzupełnienie tego składnika suplementacją. Przy wyborze choliny do suplementacji należy zwrócić szczególną uwagę na jakość produktu oraz zalecaną ilość. Rozpoczęcie przyjmowania choliny powinna poprzedzić wizyta u lekarza, który zweryfikuje możliwość wdrożenia suplementacji i doradzi, jak długo ją stosować i w jakich ilościach.
Źródłem choliny dla płodu jest fosfatydylocholina produkowana w wątrobie kobiety ciężarnej, a także dieta matki 5. Optymalna podaż choliny wraz z pożywieniem przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu tłuszczów, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby, jak również przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny.
Warto podkreślić, że zapotrzebowanie na cholinę w ciąży jest wysokie, a rekomendowana ilość przekracza zalecenia dla kobiet nieciężarnych. To samo dotyczy okresu karmienia piersią.
Co warto jeść w trakcie ciąży, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość choliny? Znacznie większe ilości tego składnika występują w produktach pochodzenia zwierzęcego niż roślinnego. Za najbogatsze źródła choliny uważa się jajka, mleko i wątrobę. Znajduje się ona również w wieprzowinie, wołowinie i drobiu, a także w rybach, suchych nasionach roślin strączkowych oraz orzechach 5.
USP Zdrowie Sp. z o.o.
ul. Poleczki 35,
02-822 Warszawa,
(71) 714 94 00,
fax: (71) 714 94 10