1. Jak należy przechowywać produkty Pueria / wsad kapsułki witaminowej?

Produkty Pueria należy przechowywać w oryginalnym opakowaniu, w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej do 25°C, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią i światłem. Zbrylanie wsadu kapsułki jest procesem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.

2. Czy kapsułkę witaminową można otworzyć i rozpuścić w wodzie / innym napoju?

Kapsułki Pueria nie są przeznaczone do otwierania i rozpuszczania w wodzie / innym napoju, ale bezpośrednio do połknięcia, dlatego nie rekomendujemy ich rozpuszczania.

3. Co oznacza CZYSTY SKŁAD w produktach Pueria?

Produkty Pueria mają czysty skład – definiowany jako brak substancji wypełniających, przeciwzbrylających, zagęszczających, glazurujących, barwników i konserwantówProducent ma obowiązek zamieszczenia w wykazie składników wszystkich substancji dodatkowych, które pełnią daną funkcję w produkcie gotowym, np.: wypełniającą, przeciwzbrylającą, słodzącą, glazurującą. Firma USP Zdrowie, wypełniając ten obowiązek, umieściła informacje o substancjach dodatkowych na etykiecie produktów Pueria. Takim składnikiem jest glicerol pełniący funkcję utrzymującą wilgoć w kapsułce DHA.

4. Czy Pueria jest odpowiednia dla wegetarian?

Produkty Pueria zawierają DHA z oleju z ryb oraz kapsułkę z żelatyny wołowej.

5. Jaką funkcję pełni glicerol w produkcie?

To substancja pomocnicza w kapsułkach DHA niezbędna do utrzymania wilgotności w kapsułce. Glicerol w Pueria jest pochodzenia naturalnego.

6. Stosowanie Pueria Uno:

1 x dziennie: 1 kapsułka z witaminami i minerałami + 1 kapsułka z DHA – 60 kapsułek na miesiąc stosowania./

7. Jeśli produkty Pueria nie zawierają konserwantów to w jaki sposób jest możliwy okres przydatności do spożycia 24 miesiące?

USP Zdrowie współpracuje z wytwórcami, którzy stosują zaawansowane technologie produkcyjne, wykorzystują najwyższej jakości surowce – dzięki czemu Pueria nie zawiera substancji wypełniających, barwników i konserwantów.

Produkt przed wprowadzeniem do obrotu przechodzi liczne badania jakości i stabilności realizowane przez wytwórcę i następnie przez USP Zdrowie – co pozwala na oszacowanie i zagwarantowanie jego przydatności do spożycia – 24 miesiące.

8. Co oznacza fazowość marki Pueria?

Skład produktów Pueria został dopasowany zgodnie z wytycznymi PTGiP1 do zapotrzebowania kobiety na składniki odżywcze od momentu planowania macierzyństwa, przez okres ciąży aż do końca karmienia piersią.

9. Dlaczego w produktach Pueria nie ma żelaza?

W lipcu ubiegłego roku zmieniły się rekomendacje PTGiP1 wg których żelazo zalecane jest jedynie w konkretnych przypadkach, gdyż jego nadmiar może mieć niekorzystny wpływ na przebieg ciąży.

10. Jaką korzyść ma pacjentka z aktywnej formy kwasu foliowego?

Nawet co druga kobieta ma mutację genu MTHFR zmniejszającą możliwość wykorzystania nieaktywnej formy kwasu foliowego. Aktywna postać nie musi ulegać wieloetapowym przemianom w organizmie, tak jak nieaktywny kwas foliowy i może być od razu wykorzystana przez organizm.2

11. Dlaczego w Puerii Uno mamy 800 µg kwasu foliowego a w Puerii Duo 612 µg kwasu foliowego?

Ilości kwasu foliowego zarówno w Puerii Uno jak i w Puerii Duo są zgodne z najnowszymi wytycznymi PTGiP z lipca 2020.1

12. Dlaczego w Puerii Uno i Duo mamy 130 mg choliny – z czego wynika ta ilość?

Zapotrzebowanie na cholinę wzrasta w okresie ciąży i karmienia piersią.

Wg Instytutu żywienia i żywności zapotrzebowanie na cholinę wynosi ok. 450 mg/d u ciężarnych (EFSA: 480 mg/d) i 550 mg/d u kobiet karmiących (EFSA: 550 mg/d).3

W badaniu przeprowadzonym z udziałem polskich kobiet ciężarnych wykazano, że średnie spożycie choliny w tej populacji wynosi zaledwie 365 mg/d.4

130 mg choliny pomaga uzupełnić dietę o ten składnik w ciąży.

13. Hydroksypropylometyloceluloza (Hypromeloza) – kapsułka w Pueria Uno i Pueria Duo.

Hypromeloza jest polimerem pozyskiwanym z celulozy otrzymywanej z tkanek roślinnych, została użyta do produkcji kapsułek witaminowych w produktach Pueria.

  • Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych. Wytyczne PTGiP 07/2020. https://www.ptgin.pl/rekomendacje-1.
  • Seremak-Mrozikiewicz A. I wsp.: The frequency of 677C>T polymorphism of MTHFR gene in the Polish population. Archives of Perinatal Medicine 2013, 19, 12-18
  • Jarosz M. i wsp.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Copyright by Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny, 2020.
  • Chmurzyńska A, Seremak-Mrozikiewicz A, Malinowska AM, Różycka A, Radziejewska A, Szwengiel A, Kurzawińska G, Barli k M, Jagodziński PP, Drews K. PEMT rs12325817 and PCYT1 A rs7639752 polymorphisms are associated with betaine but not choline concentrations in pregnant women. Nutr Res. 2018 ;56:61-70.