1. Jak należy przechowywać produkty Pueria / wsad kapsułki witaminowej?
Produkty Pueria należy przechowywać w oryginalnym opakowaniu, w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej do 25°C, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią i światłem. Zbrylanie wsadu kapsułki jest procesem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.
2. Czy kapsułkę witaminową można otworzyć i rozpuścić w wodzie / innym napoju?
Kapsułki Pueria nie są przeznaczone do otwierania i rozpuszczania w wodzie / innym napoju, ale bezpośrednio do połknięcia, dlatego nie rekomendujemy ich rozpuszczania.
3. Co oznacza CZYSTY SKŁAD w produktach Pueria?
Produkty Pueria mają czysty skład – definiowany jako brak substancji wypełniających, przeciwzbrylających, zagęszczających, glazurujących, barwników i konserwantów. Producent ma obowiązek zamieszczenia w wykazie składników wszystkich substancji dodatkowych, które pełnią daną funkcję w produkcie gotowym, np.: wypełniającą, przeciwzbrylającą, słodzącą, glazurującą. Firma USP Zdrowie, wypełniając ten obowiązek, umieściła informacje o substancjach dodatkowych na etykiecie produktów Pueria. Takim składnikiem jest glicerol pełniący funkcję utrzymującą wilgoć w kapsułce DHA.
4. Czy Pueria jest odpowiednia dla wegetarian?
5. Jaką funkcję pełni glicerol w produkcie?
6. Stosowanie Pueria Uno:
1 x dziennie: 1 kapsułka z witaminami i minerałami + 1 kapsułka z DHA – 60 kapsułek na miesiąc stosowania./
7. Jeśli produkty Pueria nie zawierają konserwantów to w jaki sposób jest możliwy okres przydatności do spożycia 24 miesiące?
USP Zdrowie współpracuje z wytwórcami, którzy stosują zaawansowane technologie produkcyjne, wykorzystują najwyższej jakości surowce – dzięki czemu Pueria nie zawiera substancji wypełniających, barwników i konserwantów.
Produkt przed wprowadzeniem do obrotu przechodzi liczne badania jakości i stabilności realizowane przez wytwórcę i następnie przez USP Zdrowie – co pozwala na oszacowanie i zagwarantowanie jego przydatności do spożycia – 24 miesiące.
8. Co oznacza fazowość marki Pueria?
Skład produktów Pueria został dopasowany zgodnie z wytycznymi PTGiP1 do zapotrzebowania kobiety na składniki odżywcze od momentu planowania macierzyństwa, przez okres ciąży aż do końca karmienia piersią.
9. Dlaczego w produktach Pueria nie ma żelaza?
W lipcu ubiegłego roku zmieniły się rekomendacje PTGiP1 wg których żelazo zalecane jest jedynie w konkretnych przypadkach, gdyż jego nadmiar może mieć niekorzystny wpływ na przebieg ciąży.
10. Jaką korzyść ma pacjentka z aktywnej formy kwasu foliowego?
Nawet co druga kobieta ma mutację genu MTHFR zmniejszającą możliwość wykorzystania nieaktywnej formy kwasu foliowego. Aktywna postać nie musi ulegać wieloetapowym przemianom w organizmie, tak jak nieaktywny kwas foliowy i może być od razu wykorzystana przez organizm.2
11. Dlaczego w Puerii Uno mamy 800 µg kwasu foliowego a w Puerii Duo 612 µg kwasu foliowego?
Ilości kwasu foliowego zarówno w Puerii Uno jak i w Puerii Duo są zgodne z najnowszymi wytycznymi PTGiP z lipca 2020.1
12. Dlaczego w Puerii Uno i Duo mamy 130 mg choliny – z czego wynika ta ilość?
Zapotrzebowanie na cholinę wzrasta w okresie ciąży i karmienia piersią.
Wg Instytutu żywienia i żywności zapotrzebowanie na cholinę wynosi ok. 450 mg/d u ciężarnych (EFSA: 480 mg/d) i 550 mg/d u kobiet karmiących (EFSA: 550 mg/d).3
W badaniu przeprowadzonym z udziałem polskich kobiet ciężarnych wykazano, że średnie spożycie choliny w tej populacji wynosi zaledwie 365 mg/d.4
130 mg choliny pomaga uzupełnić dietę o ten składnik w ciąży.
13. Hydroksypropylometyloceluloza (Hypromeloza) – kapsułka w Pueria Uno i Pueria Duo.
Hypromeloza jest polimerem pozyskiwanym z celulozy otrzymywanej z tkanek roślinnych, została użyta do produkcji kapsułek witaminowych w produktach Pueria.
USP Zdrowie Sp. z o.o.
ul. Poleczki 35,
02-822 Warszawa,
(71) 714 94 00,
fax: (71) 714 94 10