Okres laktacji to czas, w którym świeżo upieczona mama powinna nadal dbać o swoją dietę i zwracać uwagę na jakość spożywanych produktów. Niezdrowe odżywianie się czy niedobory składników odżywczych wynikające z niezbilansowanej diety wpływają na jakość samego mleka. Pewne wątpliwości pojawiają się m.in. w przypadku kawy.
Czy można pić kawę, karmiąc piersią? Na co zwracać uwagę w okresie laktacji? Odpowiadamy!
Składnikiem odpowiadającym za działanie kawy jest znana wszystkim kofeina. I choć substancję tę kojarzy się przede wszystkim z kawą, warto wiedzieć, że kofeinę możemy znaleźć również w innych produktach spożywczych, a nawet farmaceutycznych1.
Przykładowe produkty, zawierające kofeinę, to1:
Kofeina może występować również w niektórych lekach przeciwbólowych lub suplementach3, dlatego zawsze należy sprawdzić skład lub dany preparat skonsultować z lekarzem.
Dzięki temu zyskujesz pewność, że bezpiecznie możesz przyjmować dany lek bądź suplement.
Kofeina zawarta w kawie ma zdolność do wchodzenia w cykle metaboliczne organizmu. Oznacza to, że może m.in. spowolnić wzrost komórek2, co w okresie laktacji ma znaczenie w kontekście rozwoju maluszka.
Jednocześnie kofeina bezproblemowo przenika barierę krew-mózg, dostaje się do łożyska czy w czasie laktacji – również do mleka matki. Sam proces metabolizowania kofeiny u dorosłego człowieka trwa do 5 godzin1.
Z kolei u noworodków wynosić może nawet 80 godzin, co znacznie wydłuża czas działanie kofeiny w organizmie1. Różnice te wynikają z faktu, iż u noworodków i mniejszych dzieci aktywność enzymu odpowiedzialnego za rozkład kofeiny, jest słabo wykształcona1.
Połączenie tych trzech elementów – działania kofeiny z łatwością jej przenikania oraz długością metabolizowania – powoduje, że karmiącym mamom zaleca się pewną ostrożność przy spożywaniu ilości kawy i produktów bogatych w kofeinę3.
Kawa podczas karmienia piersią z reguły nie jest uznawana za produkt całkowicie niedozwolony oraz zupełnie niezalecany do spożycia. Przyjmuje się, że bezpieczna ilość kawy, którą można spożyć w ciągu dnia, wynosi ok. 1–2 filiżanki3.
Należy jednak na uwadze mieć rodzaj danej kawy oraz sposób parzenia, gdyż to również decyduje o zawartości kofeiny2. Warto pamiętać o innych produktach z jej zawartością, np. herbacie.
W okresie karmienia piersią dzienna dawka kofeiny powinna oscylować w granicach 200 mg i nie przekraczać 300 mg.
Kawę zbożową powszechnie uznaje się za nieco słabszą. I choć stężenie kofeiny może być w niej nieco mniejsze, warto mieć na uwadze fakt, że nie jest ona tym samym co kawa bezkofeinowa. Szczególnie wyższą zawartość wśród kaw zbożowych mają te z dodatkiem cykorii4.
Dodatkowo w badaniach nie zaobserwowano znaczących różnic między działaniem kawy klasycznej a zbożowej5.
O tym, czy pić kawę podczas karmienia piersią, powinna zdecydować każda mama indywidualnie. Nadmiar kofeiny może mieć wpływ na maluszka, jednak przy zachowaniu umiaru i pamiętaniu o wszystkich źródłach kofeiny, można sobie pozwolić na pewną ilość kawy w okresie laktacji.
USP Zdrowie Sp. z o.o.
ul. Poleczki 35,
02-822 Warszawa,
(71) 714 94 00,
fax: (71) 714 94 10