Pueria jest z Tobą
gdy...
Suplementacja w ciąży

DHA w formie trójglicerydów – co to oznacza?

DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy, to jeden z kwasów Omega-3. Ma ogromne znaczenie przede wszystkim dla układu nerwowego i mózgu. W związku z tym suplementacja zarówno samego DHA jak i kwasów Omega-3 ogólnie jest szczególnie zalecana w czasie ciąży.

alt

Jakie jeszcze zadanie spełnia DHA? Czym się różni DHA w formie trójglicerydów (TG) od DHA w formie estrów etylowych (EE)? Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na DHA? Odpowiadamy!

DHA – trójglicerydy. Czym są?

DHA jest jednym z kwasów tłuszczowych wchodzących w skład kwasów Omega-3. DHA występuje w formie TG (naturalna postać występująca w organizmie ryb) oraz w postaci estrów etylowych (syntetyczna). Według badań, to właśnie trójglicerydy mają większą biodostępność i są lepiej wchłanianie oraz przyswajane przez organizm 1.

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) – jak wpływa na rozwój dziecka?

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) ma istotne znaczenie dla rozwoju układu nerwowego i pracy mózgu. Zapotrzebowanie na DHA wzrasta w okresie ciąży szczególnie w III trymestrze i podczas karmienia piersią. DHA – wielonienasycony kwas tłuszczowy z rodziny omega-3 przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia i funkcjonowania mózgu 2, spożywany w czasie ciąży wspomaga prawidłowy rozwój mózgu i oczu u płodu i niemowląt karmionych piersią 3. Dlatego każdej przyszłej mamie, zaleca się dietę bogatą w kwasy Omega-3 (są to głównie ryby), Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników rekomenduje suplementację co najmniej 200 mg DHA u wszystkich kobiet w ciąży. W przypadku kobiet, które nie spożywają ryb, konieczna może być nieco większa ilość DHA. Z kolei wszystkim mamom, u których pojawia się ryzyko wcześniejszego porodu, rekomenduje się 1000 mg DHA na dobę. Utrzymując odpowiedni poziom DHA dbasz nie tylko o prawidłowy rozwój swojego malucha, ale także o bezpieczny przebieg ciąży 4.

Suplementy z DHA – jakie wybrać?

Suplementacja DHA, zarówno w ciąży, jak i na etapie laktacji jest bardzo ważna. Wybierając produkty z DHA warto zwrócić nie tylko uwagę na formę trójglicerydową, ale również źródło DHA w suplemencie – wielkość ryb, certyfikację pochodzenia, technologię wytwarzania wpływającą na smak i zapach kapsułek. Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników bezpiecznym źródłem DHA dla kobiet w ciąży są małe ryby 5.


  1. Dyerberg J. i wsp.: Bioavailability of marine n-3 fatty acid formulations, Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids 83., 2010
  2. Oświadczenie zdrowotne: Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg DHA dziennie.
  3. Oświadczenie zdrowotne: Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg DHA dziennie ponad zalecane dzienne spożycie 250 mg kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych.
  4. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych, 2020, [dostęp: 18.09.2021].
  5. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących. Ginekologia Polska 2014, 85, 395-399.