Dieta w ciąży warunkuje prawidłowy rozwój dziecka oraz przebieg ciąży, a także wpływa na samopoczucie przyszłej mamy. Kobieta ciężarna powinna wiedzieć, jak skomponować swoją dietę, by wraz z nią dostarczyć maluszkowi wszystkich niezbędnych mu składników odżywczych, ale też jakich produktów musi bezwzględnie unikać. Spodziewasz się dziecka? Dowiedz się, czego nie można jeść w ciąży.
Dużo mówi się o tym, że kobieta w ciąży powinna całkowicie zrezygnować z picia alkoholu, gdyż używki mają negatywny wpływ na rozwój płodu, a ze skutkami stosowania używek w ciąży człowiek może borykać się przez całe życie. Zdecydowanie rzadziej podejmuje się temat negatywnego wpływu niektórych produktów spożywczych na zdrowie dziecka, a okazuje się, że wiele z nich również może szkodzić. Z dalszej części artykułu dowiesz się, czego nie wolno jeść w ciąży i dlaczego.
Do produktów, których należy unikać w diecie podczas ciąży, należy m.in. niepasteryzowane mleko i przetwory z niego przygotowywane. Ciężarna powinna zrezygnować z jedzenia serów pleśniowych, sera feta i camemberta. Są one wytwarzane z surowego, niepasteryzowanego mleka, przez co mogą być źródłem Listerii – bakterii wywołującej m.in. problemy pokarmowe.
Owoce są cennym źródłem witamin i minerałów, dlatego przyszła mama powinna jeść ich jak najwięcej. Musi jednak pamiętać o dokładnym umyciu przed spożyciem. Tyczy się to także owoców obieranych ze skórki. Kobieta w ciąży może jeść praktycznie wszystkie owoce, z tym że powinna ostrożnie podchodzić do truskawek i cytrusów, gdyż mogą uczulać. Jeśli jednak nie powodują reakcji alergicznej, można jeść je bez obaw.
W ciąży nie wolno jeść surowego ani niedopieczonego mięsa, zatem przyszła mama musi odmówić sobie tatara czy krwistego befsztyka. Nie można także spożywać surowych wędlin, np. szynki parmeńskiej. 12. Wystrzegać się należy także jedzenia surowych jaj.
A co z surowymi rybami i owocami morza? Również nie są one wskazane w ciąży, gdyż mogą być źródłem niekorzystnych drobnoustrojów. Zatem trzeba wstrzymać się od jedzenia sushi. Ugotowane lub usmażone ryby co prawda można jeść, ale niezbyt często. Powodem tego są metale ciężkie i toksyny, które kumulują się w rybach 12.
Kolorowe napoje gazowane są sztucznie barwione i aromatyzowane, w dodatku zawierają duże ilości cukru, dlatego ich picie jest niewskazane w ciąży. Odradza się także stosowanie wszelkiego rodzaju słodzików – w ich skład wchodzą różne substancje słodzące, a nie wszystkie jeszcze są przebadane pod kątem wpływu na ciążę. Do słodzenia napojów lepiej wybrać cukier trzcinowy, syrop z agawy lub syrop klonowy – mają niższy indeks glikemiczny niż biały cukier i nie przyczyniają się do tak drastycznych wzrostów poziomu cukru we krwi; powinny być stosowane w umiarkowanych ilościach 1.
Kobiety na co dzień pijące kawę mogą mieć problem ze zrezygnowaniem z niej w czasie ciąży. Tylko czy rzeczywiście jest to konieczne? Okazuje się, że nie. Zaleca się jedynie ograniczenie picia kawy, gdyż duże ilości kofeiny (powyżej 300 mg) mogą negatywnie wpływać na ciążę. Nie stwierdzono jednak szkodliwości picia kawy w przypadku dawki kofeiny nieprzekraczającej 300 mg na dobę. Zatem bezpieczna ilość to od 1 do 3 filiżanek kawy na dzień 2. Trzeba jednak uwzględnić kofeinę zawartą w napojach i żywności.
Wiesz już, czego nie jeść w ciąży. Mając na uwadze dobro dziecka, postaraj się wystrzegać wymienionych w artykule produktów. W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z dietą w ciąży poproś o radę swojego lekarza.
USP Zdrowie Sp. z o.o.
ul. Poleczki 35,
02-822 Warszawa,
(71) 714 94 00,
fax: (71) 714 94 10